به گزارش روابط عمومی اداره کل تبلیغات اسلامی هرمزگان، حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی هاشمی، کارشناس مذهبی استان هرمزگان در یادداشتی نوشت: هدف از ازدواج، تشکیل خانواده و یافتن شریک زندگی و همسنگر در امور زندگی است و در منابع دینی و روائی آمده است «اَلمَراَ هًُ رَیحَانَهًُُ» «زن ریحانه و گل خوش بو است»، گل را باید حرس کرد و علفهای هرز و مزاحم را از اطراف آن دور کرد تا بیشتر طراوت و بوی خوش را از خودش بروز دهد، نباید از زن، توقع انجام کارهای سخت و خارج از طاقتش داشت و در منزل و انجام امور خانه نیز باید با وی همکاری کرد.
در حدیثی بسیار ارزشمند از پیامبر اسلام(ص) در خصوص همکاری با همسر در منزل آمده است، «قَالَ دَخَلَ عَلَینَا رَ سُولُ اللهِ(ص) وَفَاطِمَهُُ جَالِسَهًُ عِندَر القِدرِ وَاَنَا اُنَقَِّیَ العَدَسِ، قَالَ یَا اَبَا الحَسَنِ قُلتُ لَبّیکَ یَارَسُولَ اللهِ قَالَ: اِسمَعُ مِنِّی وَمَا اَقُولُ اِلَّا مَن اَمَرَرَبِّی مَا مِن رَجُلِِ یُعِینُ اِمرَاَتَهُ فِی بَیتِهَا اِلَّا کَانَ لَهُ بِکُلِّ شَعرَهًِِ عَلَی بَدَنِهِ عِبَادَهًُ سَنَهًِِ صِیَامُ نَهارُ هَا وَقِیَامُ لَیلِهَا وَ اَعطَاهُ اللهُ مِنَ الثَّوَابِ مِثلِ ماَ اَعطَا هُ اللهُ الصَّابِرِینَ وَدَا وُدَ النَّبِیَّ وَیَعقُوَبَ وَعِیِسَی». علی علیهالسلام فرمود «روزی پیامبر اسلام(ص) بر منزل ما وارد شد، فاطمه(س) کنار اجاق و دیگ نشسته بود و من داشتم عدس پاک میکردم، پیامبر (ص) فرمود: ای ابالحسن! عرض کردم لبیک یا رسول الله! فرمود: بشنو از من، آن چه را که میگویم وچیزی را نمیگویم مگر آن چه را پرودگار من به من فرمان داده است، هیج مردی نیست که در خانه به همسر در کارها کمک میکند مگر این که برای او از اجر و ثواب به هر موی که در بدن اوست، عبادت یک سال را که روزها روزه گرفته و شبها را بیدار بوده است مینویسد، ثواب که برای او خداوند متعال میبخشد، مثل ثواب که به صابران و داود پیامبر و یعقوب و عیسی(ع) بخشیده داده میشود.
دقت در این کلام نورانی که در کارهای خانه به همسرش کمک کند این همه آجر و پاداش را دارد. زندگی مشترک خانوادگی و در یک سنگر قرار گرفتن زن و شوهر بعد ازدواج، نیاز به همزیستی مسالمت دارند که باید بر اساس و معیار قواعد و ضوابطی که نظام یافته باید قوام و دوام پیدا کند. یکی از نظام و قواعد این است که مرد خانه علاوه کارهای بیرون و بر طرف کردن نیازهای بیرونی منزل در داخل خانه هم همسر و ریحانه و گل خوشبوی زندگیاش همکاری داشته باشد، نه این که در خانهپاها را رویهم بگذارد، و فرمان دهد و انگارنهانگار که او شریک زندگی و همرزم تربیتیاش است و با اینگونه رفتارها، یک مردسالاری خشن و بیرحمانه را اعمال میکند.
در همین راستا، پیامبر رحمت للعالمین، حضرت محمد مصطفی(ص) در خصوص اجر و ثواب خدمت به خانه خطاب به علی علیهالسلام فرمود: «وَاعطَا هُ اللهُ تَعالي بِکُلِّ عِرُقِِ فِی جَسَدِهِ، مَدِینَهًُ فِی الجَنَّهِ، یَا عَلِیِ سَاعَهًِ فِی خِدمَهًِ العَیَالِ خَیرُُ مِن عِبَا دَهِ اَلفَ سَنَهًِ وَ اَلفِ حَجِِّ وَاَلفَ عُمرَهًِِ وَ خَیرُُ مِن عِتقِ اَلفِ رَقَبَهِِ وَاَلفَ غَزوَهًِ وَاَلفَ عَیَادَهًِِ مَرِیضِِ، وَاَلفَ جُمعَهِِ وَاَلفَ جِنَازَهًِِ» یعنی «ای علی، هرکسی در منزل به خانواده خدمت کند و به کارهای خانه همکاری کند، فرق نمیکند هر کاری باشد، این ثواب و پاداشها را در نزد خدا دارد و خداوند به او به تعداد هر مقدار عرق و رگی که در بدن دارد شهری در بهشت برایش عنایت میکند، ای علی، یک ساعت در خدمت عیال در خانه بالاتر است از عبادت هزار سال، و از هزار حج، و هزار عمره، و بالاتر است از آزادکردن هزار بنده در راه خدا، والاتر است از هزار غزوه و جنگلی که فرمانده آن پیامبر (ص) است و بالاتر است از عیادت هزار مریض، و بالاتر است از هزار نمازجمعه که همان حج فقراست و بالاتر است از هزار تشیع جنازه».
شاید علت و انگیزه این همه اجر و پاداش خدمت به خانواده این است که تمام نشاطها و سعادتها، موفقیتها و ارزشها و نورچشمها و گل بوتههای زندگی و مردان مرد مثل سید حسن نصراللهها و قاسم سلیمانیها، و شخصیتهای بزرگ و بزرگوار دیگر که با انقلاب اسلامیشان و یا با کلامشان دنیا را متحول میکنند از دامنپاک خانواده و زن به دنیا میآیند.
این شخصیتها از دامان زنی تربیت شدند که فضای خانواده برای شوهر بانشاط و خرم بسازد و شوهری که کمال احترام و همکاری را با این ریحانه زندگیاش داشته با شد، طور که هر وقت به او نگاه کند گویا به فرشته بهشتی نگاه میکند، نه این که مثل زمان جاهلیت نسبت به خانم و شریک زندگی و همسر و همبسترش برخورد داشته باشد امید است اهل ادب این حدیث تحلیل عمیقتری کنند.
ثبت دیدگاه